W dietach opartych na produktach roślinnych, takich jak wegetariańska i wegańska, zdobycie odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych może stanowić wyzwanie. Jednym z nich są kwasy Omega-3 – niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w wielu aspektach naszego zdrowia. W tradycyjnej diecie głównym źródłem tych kwasów tłuszczowych są ryby, co czyni je trudno dostępnymi dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak uzupełnić ich braki i jednocześnie trzymać się diety? O tym przeczytasz poniżej.
Czym są kwasy Omega-3?
Kwasy omega-3 są rodzajem tłuszczów nienasyconych, które są niezbędne dla zdrowia ludzkiego organizmu. Wśród najważniejszych kwasów Omega 3 wymienia się ALA, EPA i DHA.
Nasze ciała nie są w stanie ich samodzielnie syntetyzować, a więc musimy je dostarczać poprzez dietę. I tu, jeśli chodzi o wegetarian i wegan, pojawia się problem. Takie osoby muszą zwracać szczególną uwagę na dostarczanie odpowiednich ilości kwasów omega-3, ponieważ tradycyjne źródła tych tłuszczów, takie jak ryby, są dla nich niedostępne. Wsparciem więc może okazać się odpowiednia dieta, ale i suplementacja. Koniecznie sprawdź wartościowe kwasy Omega 3 z Nowa Farmacja.
Rola kwasów Omega 3 w ludzkim organizmie
Kwasy Omega-3 mają wiele ważnych funkcji biochemicznych i fizjologicznych. Są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania oczu i mózgu. Wpływają też na funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja. Mają również wpływ na nasz nastrój i zachowanie.
Omega 3 to elementy, które przyczyniają się również do zmniejszania ryzyka chorób serca oraz wspomagają łagodzenie objawów różnych przewlekłych stanów zapalnych. A co więcej, dzięki kwasom Omega 3 możemy się cieszyć piękną, zdrową skórą.
Dieta wegańska i wegetariańska a kwasy Omega-3: jak je pozyskać?
Powszechnie uznawane jako najbogatsze źródła kwasów omega-3 ryby i owoce morza stanowią problem dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Właśnie te produkty są najbogatsze w EPA i DHA, dwie formy kwasów omega-3, które są najłatwiej przyswajane przez organizm. Jako wegetarianin lub weganin, musisz więc polegać głównie na źródłach ALA, formie kwasu omega-3 obecnej w niektórych roślinach.
Niestety, konwersja ALA do EPA i DHA w organizmie jest niewielka, co oznacza, że musisz spożywać więcej tych roślin, aby uzyskać odpowiednią ilość kwasów omega-3.
Najlepszymi roślinnymi źródłami ALA są m.in. siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, olej lniany, olej z nasion chia, olej z wiesiołka i olej z orzechów włoskich. Liście zielonej sałaty i jarmużu również dostarczają pewnej ilości ALA. Warto jednak pamiętać, że podczas gotowania, niektóre z tych produktów mogą tracić swoje korzyści odżywcze, dlatego zawsze warto spożywać je w jak najbardziej naturalnej formie. Wartościowe będzie także wsparcie w formie tabletki Omega 3.
Omega 3: suplementy dla wegan i wegetarian
Omega 3 tabletki z alg są jedną z najpopularniejszych opcji dla wegan i wegetarian. Algi są jednym z niewielu roślinnych źródeł kwasów DHA i EPA, a Omega 3 kapsułki na ich bazie są łatwo dostępne i skuteczne. Są one również ekologiczne, ponieważ uprawa alg nie wymaga użycia dużych ilości zasobów, takich jak ziemia i woda, które są potrzebne do hodowli ryb. Jeśli zaś chodzi o suplementy ALA, można rozważyć tabletki Omega 3 z olejem lnianym, olejem z nasion chia czy olejem z wiesiołka.
Omega 3 apteka oferuje w różnych formach. Kapsułki Omega 3 to niejedyna opcja – możesz sięgnąć po ten kwas także w płynie. Sięgnij po tego typu rozwiązanie i zadbaj o zbilansowaną dietę, a Twoje ciało Ci za to podziękuje doskonałym zdrowiem.